Vanaf deze week kan op deze site gereageerd worden op een stelling: zie aan de rechterkant bovenin. De eerste stelling gaat over de combinatie van zorg en werk. Laat ons weten hoe jij erover denkt!
Vanaf deze week kan op deze site gereageerd worden op een stelling: zie aan de rechterkant bovenin. De eerste stelling gaat over de combinatie van zorg en werk. Laat ons weten hoe jij erover denkt!
Stress
De combinatie van werk en zorg voor een gezin met kinderen blijft een onderwerp waar iedereen in de samenleving iets over te zeggen lijkt te hebben. Recente publicaties laten zien dat het theoretisch misschien makkelijk kan klinken, maar het in de praktijk allemaal niet zo eenvoudig gaat. Uit een onderzoek van de Volkskrant onder 800 hoogopgeleide vrouwen blijkt dat vrouwen zich bijna constant opgejaagd voelen. En dat leidt tot stress: van de vrouwen onder de 40 meldt ruim 30% zich wel eens ziek vanwege ernstige stress, bij de 40-plus vrouwen is dat zelfs 46%.
Moederschap onderschat
Van een goede ouder wordt nu meer verwacht dan vroeger, vindt de helft van de vrouwen. De overheid en de maatschappij stellen hoge eisen aan het ouderschap. Jongere vrouwen huldigen deze opvattingen iets vaker dan de wat oudere. Een op de drie moeders tobt geregeld over de opvoeding. Bijna 50% meent dat het moederschap zwaar wordt ondergewaardeerd en in de samenleving alles draait om betaald werk. Vier op de tien vrouwen ervaart bovendien de eis van economische zelfstandigheid als zware druk; hetzelfde aantal zou minder werken als ze daar het geld voor hadden.
Belang kind
Minister Plasterk zou graag zien dat in 2016 driekwart van de vrouwen een betaalde baan heeft. Dat zou goed zijn voor de emancipatie en bovendien helpen tegen de vergrijzing. Professor Kinneging reageerde in november van het afgelopen jaar op het kabinetsbeleid om zoveel mogelijk vrouwen fulltime aan het werk te krijgen. Zijn stelling is dat als beide partners een fulltime baan hebben, de zorg voor de kinderen (en voor elkaar) in de knel komt. “Als beide partners een fulltime baan hebben, komt iedereen tekort op het thuisfront.” Het belang van het kind moet voorop staan, honderd procent. Niet de zelfontplooiing van de ouders, dat staat op de tweede plaats, aldus de professor. Eerder dat jaar schreef dezelfde prof. Kinneging onomwonden in een stuk in NRC dat er juist een doordachte gezinspolitiek opgezet moet worden. Hoe meer goede gezinnen er zijn, des te minder kinderleed is er. (KN)