7 miljard mensen - overpopulatie?In het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes staat een reflectie op het bereiken van de mijlpaal van 7 miljard mensen op aarde. Het artikel ‘Overpopulatie is niet het probleem: er zijn te weinig baby's’ is geschreven door de Amerikaanse hoogleraar stedelijke ontwikkeling, Joel Kotkin. In het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes staat een reflectie op het bereiken van de mijlpaal van 7 miljard mensen op aarde. Het artikel ‘Overpopulatie is niet het probleem: er zijn te weinig baby's’ is geschreven door de Amerikaanse hoogleraar stedelijke ontwikkeling, Joel Kotkin.

7 miljard mensen - overpopulatie?De wereldbevolking is onlangs de 7 miljard gepasseerd en natuurlijk is dit nieuws begroet met hysterie en consternatie in de media. “Het is niet moeilijk om gealarmeerd te zijn”, schreef National Geographic. “We moeten allemaal bang zijn, erg bang,” waarschuwde de Guardian.

Voor de duidelijkheid, een aanhoudende groei van de wereldbevolking, met name in heel arme landen, vormt een bedreiging voor de wereldeconomie en het milieu – niet in de laatste plaats voor de mensen van deze landen. Maar het grootste demografische probleem komt over het algemeen voort uit niet te veel mensen, maar van te weinig baby's.

Dit is niet langer alleen maar een fenomeen in ontwikkelde landen. Het wereldwijde gebrek aan geboortes heeft zich ook verspreid naar ontwikkelingslanden. Bijna een derde van de 59 landen met een "sub-vervanging" vruchtbaarheid – onder de 2,1 kind per vrouw – zijn ontwikkelingslanden. Een aantal grote en belangrijke opkomende landen, waaronder Iran, Brazilië en China, hebben een geboortecijfer dat lager is dan in de VS.

Klik hier voor het gehele (Engelstalige) artikel op de website van Forbes