België stemt over euthanasie voor kinderenIn België is de cultuur van de dood al zo ver door­ge­stoomd dat euthanasie op kinderen mogelijk wordt. Aarts­bisschop Léonard heeft donderdag 6 februari een dag van vasten en gebed afgekondigd. In België is de cultuur van de dood al zo ver doorgestoomd dat euthanasie op kinderen mogelijk wordt. Aartsbisschop Léonard heeft donderdag 6 februari een dag van vasten en gebed afgekondigd.

België stemt over euthanasie voor kinderenBelgië is het eerste land ter wereld dat bezig is zijn euthanasiewetgeving zodanig te verruimen dat het mogelijk wordt euthanasie te plegen op minderjarigen.

Mgr. Léonard roept op tot een dag van vasten en gebed op donderdag 6 februari, de dag dat over het wetsvoorstel zal worden gestemd. Hij doet dit “om het geweten van de mensen wakker te maken en een ultiem maatschappelijk debat uit te lokken op het moment dat in ons land een wetgeving dreigt tot stand te komen die de mogelijkheid van euthanasie uitbreidt naar minderjarigen”. Op diverse plaatsen in België wordt gehoor gegeven aan de oproep en worden bijeenkomsten georganiseerd, bijvoorbeeld in de Abdij van Postel. Ook Sant’Egidio sluit zich aan bij de diverse gebedswakes.

Broeder René Stockman, generaal-overste van de Broeders van Liefde schrijft vandaag in een opiniebijdrage op de website van de Standaard: “Discussies over de uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen zijn eigenlijk al achterhaald. Sinds abortus toegelaten is, voeren we de facto al euthanasie uit op minderjarigen, die bovendien nog eens wilsonbekwaam zijn.”

Het 4-jarige Canadese meisje Jessica smeekt in een filmpje op YouTube de koning van België om de euthanasiewet voor kinderen te blokkeren. Jessica werd geboren in Montreal, Canada in mei 2009 met een ernstige hartafwijking. Als ze niet onmiddellijk geopereerd zou zijn, zou ze slechts enkele uren of dagen hebben geleefd. Na een serie ingrepen is Jessica's hartklep gedeblokkeerd en is geleidelijk haar onderontwikkelde hartkamer gevormd. Als Jessica was geboren in een land waar euthanasie op minderjarigen is toegestaan, zou ze een kandidaat voor euthanasie zijn geweest.