5 tips voor een gezond gezin

1.   Zet je gezin op 1
De wereld trekt aan ons, met allerlei activiteiten voor sport, school, werk of kerk, vrienden en familie. Voor je het weet, is ieder moment gevuld met activiteiten die allemaal belangrijk zijn. Maar als het niet goed met het gezin…
2.   Eet samen
Uit onderzoek blijkt dat het samen eten als gezin veel voordelen heeft. Gezinnen waar dagelijks wordt gegeten…

5 tips voor een gezond gezin

1.   Zet je gezin op 1
De wereld trekt aan ons, met allerlei activiteiten voor sport, school, werk of kerk, vrienden en familie. Voor je het weet, is ieder moment gevuld met activiteiten die allemaal belangrijk zijn. Maar als het niet goed met het gezin of en lid van het gezin, keer dan terug naar elkaar en zorg voro degene die het moeilijk heeft. Het gezin is het hoofddoel, de rest zijn belangrijke bijzaken. Het gezin is de veilige basis van waaruit je anderen in de wereld dient, maar je kan niet dienen als je basis niet veilig is.

2.   Eet samen
Uit onderzoek blijkt dat het samen eten als gezin veel voordelen heeft. Gezinnen waar dagelijks wordt gegeten, hebben en hechtere band. De maaltijd geeft ruimte voor het uitwisselen van ideeen en het delen van ervaringen. Verder blijkt dat die gezinnen gezonder eten, minder last hebben van overgewicht en een betere spijsvertering hebben, want samen eet je langzamer dan allen. Regelmatig met het hele gezin aan tafel gaan, blijkt gezonde eetgewoonten bij kinderen aan te moedigen. Verder blijkt dat pubers veel minder psychische problemen hebben als ze uit gezinnen komen, waar de maaltijd samen wordt genuttigd.
 
3.   Betrek het hele gezin
Betrek je hele gezin (dus je partner en alle kinderen) bij gezinsactiviteiten maar ook bij gezinsoverleg. Het is belangrijk dat alle kinderen ervaren dat ze een belangrijke plek hebben in het gezin en de plannen die de ouders maken. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer het een teamoverleg kan worden. Als er iemand onverhoopt niet bij kan zijn, praat dan over hem/haar alsof die erbij is.
     
4.   Neem tijd voor elkaar
Neem wekelijks tijd om als gezin tijd met elkaar door te brengen. Spreek bijvoorbeeld een gezinsavond af. Probeer dan samen aandacht te besteden aan het plannen van de week en bespreek wat er die week gaat gebeuren. Maak plezier met elkaar door met elkaar een spel te spelen of iets lekkers te eten. Daarnaast is het ook van belang dat het gezin iets kan leren, door samen te bidden en bijbel te lezen, of elkar te laten zien wat je geleerd hebt bij muziekles of sport. Ook mag het een moment zijn waar ruzies worden bijgelegd.
     
5.   Hou vol!
Werken aan relaties en zeker in een gezin is een kwestie van lange adem. Steven Covey vergelijkt het met chinese bamboe. Als je die zaait, dan zie je vier jaar lang niets terwijl de plant groeit onder de grond en wortels aanlegt. Het vijfde jaar komt de bamboe uit de grond en kan wel 25 meter hoog worden. Werken aan je gezin kost veel tijd en vooral veel geduld, maar het loon is enorm.

Lucie Veselka
(Inspiratie Magazine)