5 Tips voor de Bijbel in je gezinHoe doe je dat eigenlijk, de Bijbel lezen. De Bijbel, het Woord van God, is geen eenvoudig boek en zomaar op bladzijde 1 beginnen, is bijna niemand goed bevallen. Hieronder vijf tips die je kunnen helpen de Bijbel een plaats te geven in je gezin. Anekdote: “Vol trots toonde het zilveren bruidspaar de bijbel die in hun boekenkast stond: ‘Kijk deze hebben we op onze trouwdag van de pastoor gekregen.’ De goudopsnee plakte de bladzijden nog aan elkaar, het boek was nog nooit gelezen.” Gaat dat in jullie gezin ook zo? Of neem je de tijd samen of met de kinderen de Bijbel te lezen?

Hoe doe je dat eigenlijk, de Bijbel lezen. De Bijbel, het Woord van God, is geen eenvoudig boek en zomaar op bladzijde 1 beginnen, is bijna niemand goed bevallen. Hieronder vijf tips die je kunnen helpen de Bijbel een plaats te geven in je gezin:

1. Lees als ouders samen in de Bijbel

5 Tips voor de Bijbel in je gezinNeem samen op een vast moment de tijd een stuk uit de Bijbel te lezen, ieder voor zich, of je kunt elkaar voorlezen. Begin bijvoorbeeld met de evangelieën, de handelingen van de apostelen of enkele brieven van Paulus of de andere apostelen. Iedere dag of iedere week een klein stukje is beter dan een lang stuk ineens. Vraag je af wat God jullie met het stukje wil zeggen, op weg naar een gelukkig leven. Langzaam kom je te beseffen dat de Geest die de schrijvers heeft geïnspireerd, nu de lezer van het Woord van God evenzo inspireert.

2. Schaf een goede Kinderbijbel aan

Kies een kinderbijbel die is aangepast aan de leeftijd van je kinderen. Er zijn voor alle leeftijden goede bijbels. Ga na of de kinderbijbel de goede taal gebruikt die je kinderen begrijpen, maar wel dichtbij de boodschap van het feitelijke Bijbelverhaal blijft. Let op mooie en aansprekende illustraties, want dat is belangrijk voor kinderen.Op de site van stichting Kinder- en Tienerwerk Samuel (www.stichtingsamuel.nl ) staan veel goede kinderbijbels.

3. Maak de Bijbel deel van het dagritueel

Bijvoorbeeld iedere avond na het eten een stukje lezen, of ’s avonds voor het slapen gaan. Combineer het lezen van de Bijbel met samen bidden als gezin. En hou het kort, een paar minuten is echt voldoende. Dan kun je het samen volhouden en blijft het ook interessant voor de kinderen.

4. Wees niet bang voor moeilijke vragen

En wat als de kinderen dan vragen stellen die ik ook niet weet? Dat is helemaal niet erg. De Bijbel is niet een boek dat je meteen helemaal kunt begrijpen. De vragen van de kinderen kunnen je aanmoedigen je zelf meer te verdiepen in het Woord van God, en daar is niks mis mee. Op sites als www.colomba.nl of www.carolushuis.nl zijn veel boeken te vinden die je meer achtergrond geven om je bijbelkennis te verdiepen.

5. Ons Dagelijks Brood

In de Advent, de vier weken voorbereidingstijd op Kerstmis, is het boek ‘Ons Dagelijks Brood’ (www.dagelijksbrood.nl ) een aanrader. Dit boek geeft voor iedere dag van de Advent de bijbellezing, met een voorleesverhaal voor verschillende leeftijden en mooie illustraties. Het is een echt gezinsboek om als ouders samen met je kinderen te lezen. Met de Bijbel op weg naar Kerstmis. Misschien een mooi gezinsidee voor de adventstijd? ‘Ons Dagelijks Brood’ is te bestellen via www.dagelijksbrood.nl