Honderdduizenden marcheren Pro-LifeOngeveer 300.000 mensen kwamen vrijdag 22 januari bijeen in Washington ter gelegenheid van de 37e verjaardag van het Amerikaanse Hooggerechtshofbesluit dat abortus legaliseerde. “Een historische Mars”, gezien de vooruitzichten op een wet die belatingbetalers dwingt mee te betalen aan abortus. Honderdduizenden marcheren Pro-LifeOngeveer 300.000 mensen kwamen vrijdag 22 januari bijeen in Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten, ter gelegenheid van de 37e verjaardag van het Amerikaanse Hooggerechtshofbesluit dat abortus legaliseerde. "Een historische Mars", gezien de vooruitzichten op een wet die belatingbetalers dwingt mee te betalen aan abortus.

De helft van de menigte was jonger dan 25 jaar oud, zei pater Thomas Euteneuer, voorzitter van Human Life International, voor het televisienetwerk EWTN.

75.000 online deelnemers

Nog eens 75.000 namen deel aan de pro-life demonstratie door middel van een virtuele ‘March for Life’, een initiatief gesponsord door Americans United for Life-actie. De actiegroep startte een website om mensen die niet in staat waren fysiek aanwezig te zijn, de gelegenheid te bieden hun stem te laten horen. Op de website konden mensen zich aanmelden en een avatar (een plaatje op een website dat je aanwezigheid representeert) kiezen, welke op een landkaart voor de regeringsgebouwen kon worden geplaatst om zodoende hun steun te betuigen.

Verschillende politieke en maatschappelijke leiders namen deel aan deze virtuele mars, onder andere Sarah Palin, de voormalige gouverneur van Alaska, Michael Huckabee, voormalig gouverneur van Arkansas, Mitt Romney, voormalig gouverneur van Massachusetts, Rick Perry, de gouverneur van Texas, Timothy Pawlenty, gouverneur van Minnesota, verschillende congresleden en andere persoonlijkheden.

Facebook

Honderdduizenden marcheren Pro-Life In een bijdrage op Facebook bevestigt Palin: “Samen kunnen we getuigen van de schoonheid en de zegeningen van de ‘Cultuur van het Leven’.”

Leden van de actiegroep hielden de online gemeenschap op de hoogte door ter plekke bloginzendingen te verzorgen. Ook werd gebruikgemaakt van Twitter en Facebook zodat pro-lifeactivisten zich met elkaar in verbinding konden stellen, commentaar konden leveren en deel konden nemen aan het evenement.

Americans United for Life

Charmaine Yoest, president en CEO van de actiegroep Americans United for Life, zette in een brief uiteen dat het met een hangend wetsvoorstel over gezondheidszorg dat o.a. bepaalt dat de belastingbetaler abortus moet financieren, nu een belangrijke, historische kans is om de aandacht van de politici in Washington te krijgen. “Op dit kritieke moment, moet elke Amerikaan, ongeacht waar je bent, worden gehoord,” zei ze bevestigend. Dit jaar is de “belangrijkste Mars voor het Leven in de geschiedenis,” zei Yoest. “Er staat op dit moment zoveel op het spel.” (Zenit / Katholiekgezin.nl – foto's: AP)