Maar liefst 25 miljoen Euro heeft de Zweedse app ‘Natural Cycles’ opgehaald in een tweede investe­rings­ronde. De app maakt gebruik van een geavanceerd algoritme om op basis van alleen de temperatuur de vruchtbaarheid van de vrouw te bepalen. ‘Anticonceptie-app’ Natural CyclesMaar liefst 25 miljoen Euro heeft de Zweedse app ‘Natural Cycles’ opgehaald in een tweede investeringsronde. De app maakt gebruik van een geavanceerd algoritme om op basis van alleen de temperatuur de vruchtbaarheid van de vrouw te bepalen.

De opgehaalde 25 miljoen Euro wil het bedrijf steken in onderzoek, marketing en personeelsuitbreiding.

In februari berichtten we al over deze app omdat ze toen Europese certificering ver­kregen waardoor het bedrijf de app als ‘anti­con­cep­tie­me­tho­de’ mocht adverteren. In 2015 had de Zweedse volks­gezond­heids­dienst dit ver­boden en moest het bedrijf alle verwij­zin­gen naar anticonceptie van de site en uit de app verwijderen waardoor de omzet halveerde. De app wordt nu in de markt gezet (en bekritiseerd) als anticonceptie-app. Het ironische is dat de app eigenlijk beter te gebruiken is door echtparen die zwanger willen raken maar dat ze de term ‘anticonceptie’ nodig hebben om voldoende omzet te genereren.

In Nederland daalt het gebruik van ‘de pil’ als anticonceptiemiddel omdat vrouwen zich steeds meer bewust zijn van de risico’s en bijwerkingen. Een deel van de gebruikers die stopt met het gebruik van ‘de pil’ stapt over op ‘het spiraaltje’. Allerlei natuurlijke methoden, apparaten en nu dus ook een app vormen een ander alternatief.

Katholieke app

Het zou interessant zijn als er een katholieke variant van de app zou worden ontwikkeld. Nu wordt in de app gesuggereerd dat een ander voorbehoedsmiddel als een condoom moet worden gebruikt wanneer blijkt dat de vrouw vruchtbaar is. Blijkbaar kunnen de ontwikkelaars van de app zich niet voorstellen dat onthouding een serieuze en gezonde optie is. Echtparen die zich die paar dagen van de maand onthouden van seksuele omgang, geven vaak aan dat het rekening houden met de natuurlijke cyclus van de vrouw juist hun relatie heeft verbeterd.

Het zijn juist de benaming ‘anticonceptie-app’ en de suggestie dat seks elke dag van de maand mogelijk zou moeten zijn – alsof de seksuele driften altijd moeten worden bevredigd – die de app onbruikbaar lijkt te maken voor serieuze katholieke echtparen. Maar wie, in geval van geen kinderwens, tijdens de vruchtbare dagen zich onthoudt van gemeenschap, kan er toch mee uit de voeten.

Alternatieven voor natuurlijke geboorteplanning

Echtparen die op zoek zijn naar reeds aantoonbaar werkzame natuurlijke geboorteplanningsmethodes zouden hun licht op kunnen steken bij NFP Nederland met Sensiplan, de Couple to Couple League en Fertility Care. Op onze speciale pagina over natuurlijke geboorteregeling staat alle informatie.