Wereld Downsyndroomdag - 21 maart 2015Sinds 2006 wordt er op 21 maart wereldwijd Wereld Downsyndroomdag (World Down Syndrome Day) gevierd. Deze dag wordt aandacht besteed aan mensen met downsyndroom. Zaterdag 21 maart 2015 – Wereld Downsyndroomdag (World Down Syndrome Day) is een wereldwijde dag van bewustwording sinds 2006, officieel uitgeroepen door de Verenigde Naties sinds 2012.

Wereld Downsyndroomdag - 21 maart 2015
Klik op de foto voor een uitvergroting

De datum 21 maart is niet willekeurig gekozen – ze verwijst naar het 21e chromosoom dat mensen met het downsyndroom drie keer hebben.

De dag wordt georganiseerd door Down Syndrome International (DSI). Zij willen graag meer aandacht voor de talenten en mogelijkheden die mensen met Down hebben. Ook steunen zij onderzoek om wereldwijde zorg te verbeteren.

Aantal mensen met down

Statistieken laten zien dat 14 tot 16 op de 10.000 baby’s die worden geboren het down syndroom hebben. De getallen blijven redelijk stabiel ondanks een nieuwe prenatale test en de tendens dat een afwijking automatisch zou moeten lijden tot een abortus. Wie zich hier met name boos over maakt is Renate Lindeman die o.a. in de Volkskrant schrijft:

“Als moeder van twee kinderen met het syndroom van Down wil ik het beeld dat Downtelevisie naar voren brengt van knuffelende, recht voor zijn raap zijnde, vertederend eerlijke mensen niet verpesten, maar ik moet toegeven dat ze niet allemaal zo zijn. Deze groep heeft te kampen met een imagoprobleem. Om acceptatie te bevorderen moet je positieve kenmerken benadrukken en die zonder enige gêne tonen aan het publiek; zie het als een soort Down-pride.”

Enkele websites over down