20 weken abortusbanHet Amerikaanse Huis van Afge­vaar­dig­den zal deze week stemmen over een wets­voor­stel dat bijna alle abor­tussen na 20 weken zwanger­schap zal verbieden. Dat heeft de republikeinse afge­vaar­digde Kevin McCarthy gezegd. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal deze week stemmen over een wetsvoorstel dat bijna alle abortussen na 20 weken zwangerschap zal verbieden. Dat heeft de republikeinse afgevaardigde Kevin McCarthy gezegd.

20 weken abortusbanDe wetgeving zou de maximale termijn waarop abortus mag plaatsvinden op 20 weken na de conceptie stellen, dat is de leeftijd waarop baby’s pijn kunnen voelen. Nu is het in Amerika nog zo dat abortussen legaal plaatsvinden tot aan de geboorte. Congreslid Trent Franks vertelde LifeNews dat elk jaar in Amerika meer dan 18.000 late abortussen plaatsvinden op perfect gezonde baby’s.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat over het wetsvoorstel zou worden gestemd op de verjaardag van Roe vs Wade, 22 januari (het vonnis werd geveld op 22 januari 1973). Enkele afgevaardigden dreigden toen echter tegen te stemmen vanwege de beschrijving van uitzonderingssituaties. Het voorstel werd toen weer van tafel gehaald.

Nu de tekst is herzien, wordt het wetsvoorstel opnieuw aangeboden. Woensdag 13 mei 2015, niet toevallig dezelfde datum als de veroordeling van horror-aborteur Gosnell, zal het Huis van Afgevaardigden stemmen over het wetsvoorstel en daarna moet de Senaat er nog over stemmen. Daarna is het wachten op een president die zijn handtekening zet en daarmee het wetsvoorstel effectueert.

President Obama zal de wet niet ondertekenen. Geen enkele democratische presidentskandidaat voor de verkiezingen in november 2016 zal de wet willen ondertekenen. De republikijnse presidentskandidaten staan wel achter de wet. Op zijn vroegst zal de wet dus ingaan in 2017 als eind 2016 een republikeinse kandidaat tot president wordt verkozen. Een poll in november 2014 door Quinnipiac University toonde aan dat 60% van het Amerikaanse volk voor het beperken van de abortustermijn tot 20 weken is.

Nu de termijn van levensvatbaarheid bij te vroeg geboren baby’s door de medische vooruitgang opschuift van 24 naar 22 weken, gaan er stemmen op om de termijn voor legale abortus in andere westerse landen ook te beperken tot 20 weken.

(LifeNews.com / KG)