100-dagen tour zit eropHet kabinet zal geen overzicht publiceren van alle ideeën die de 'honderd dagen dialoog met de samenleving' hebben opgeleverd. Dat heeft Balkenende gezegd naar aanleiding van een vraag in de Tweede Kamer. 100-dagen tour zit eropDe ministers trokken afgelopen maanden het land door om te praten met de ‘gewone mensen’. Maandagavond 21 mei eindigde de tour in het tv-programma van Knevel en Van den Brink.

Complete lijst
Tweede Kamerlid Halsema (GroenLinks) had een verzoek ingediend naar een complete lijstmet alle suggesties, plannen en ideeën die de ministers en staatssecretarissen de afgelopen honderd dagen voorgeschoteld hebben gekregen, en niet alleen de ideeën die het kabinet overneemt. "Alleen zo kan de Kamer zich een goed oordeel vormen", aldus Halsema.

Balkenende zei Halsema's voorstel 'niet de goede weg' te vinden. Het kabinet is bezig op basis van de honderd dagen een beleidsprogramma op te stellen, dat op 14 juni wordt gepresenteerd. De Kamer moet zich daar niet mee willen bemoeien, aldus Balkenende, "De regering regeert, het parlement controleert."

De GroenLinks-fractievoorzitter kreeg steun van twee oppositiepartijen; D66 en VVD.

100-dagen tour
Het kabinet heeft 100 dagen ervoor uitgetrokken om overal in het land op werkbezoek te gaan en van de ‘man in de staat’ te horen hoe het gaat, wat nodig is en wat er beter kan. Op maandag 21 mei legden ministers en staatssecretarissen de laatste bezoeken af. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin ging op stap met minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Ze bezochten het tienermoederproject 'Pa-Ella' in Den Helder, praatten met kinderwerkers in de Kidzzzclub over buitenschoolse opvang en bezochten in Hoorn het project Kunst werkt.

Ter afsluiting was er 's avonds een grote bijeenkomst in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar sprak het kabinet met zo’n 250 burgers. Het tv-programma Knevel Van den Brink deed er live verslag van.

De ministers zijn blij met hun bezoeken en zeggen er veel van te hebben opgestoken. De plannen die de afzonderlijke ministers tijdens deze tour hebben bedacht, moeten handen en voeten geven aan het regeerakkoord. De komende week wordt binnen het kabinet uitgevochten hoeveel geld elke minister daarvoor krijgt. Op 14 juni moeten de maatregelen gedrukt en wel in een beleidsprogramma bij de Tweede Kamer liggen. (KN)