Abortus is geen gezondheidszorg (foto: Planetrussell)De beweging voor het leven in Amerika en Europa is in opmars. Dat meldt de Spaanse krant El Pais in een twee-pagina­verhaal. In de VS was in 1995 nog 56% voor­stander van de moge­lijk­heid van abortus, nu is dat volgens een recente peiling van Gallup 41 procent. Met 50 procent tegen. De beweging voor het leven in Amerika en Europa is in opmars. Dat meldt de Spaanse krant El Pais in een twee-paginaverhaal. In de VS was in 1995 nog 56% voorstander van de mogelijkheid van abortus, nu is dat volgens een recente peiling van Gallup 41 procent. Met 50 procent tegen.

Abortus is geen gezondheidszorg (foto: Planetrussell)Ook is er een belangrijke trend onder politici die zich tegen abortus keren. De meeste Republikeinen zijn altijd al tegen geweest, maar nu is het percentage Democraten die voor abortus zijn in een jaar gedaald van 68 naar 58, terwijl de tegenstanders stegen van 27 naar 34%. Die verandering is grotendeels te danken aan de beweging Democraten voor het Leven binnen de Democratische gelederen.

De belangrijkste basis voor de verandering zijn de zwangerschapsecho´s die laten zien dat hoe klein ook, er duidelijk sprake is van een klein mensje. Bovendien kan de Amerikaanse pro-lifebeweging rekenen op rijke stichtingen, zoals het Alliance Defense Fund dat volgens El Pais dertig miljoen dollar ter beschikking heeft.

Ook in Europa is er sprake van een groeiende beweging voor het leven. El Pais ziet drie stromingen: een geleid door het Vaticaan, een vanuit de Pius X broederschap en een oecumenische, waarin o.a. ds. Dorenbos een rol speelt.

Spanje

In Spanje is de weerstand vanuit de katholieke Kerk enorm gegroeid. De Kerk is actief geworden toen onder de vorige regering onder leiding van de socialist Zapatos veel wetten gewijzigd zijn die tegen de visie van de Kerk ingaan, zoals het toestaan van abortus en het homohuwelijk.

De Wereldgezinsdagen in Valencia zijn een doorslaggevend gebeuren geweest om tot actie over te gaan, met name massale demonstraties.

Hongarije

De krant noemt ook Hongarije met name, waar het recht op leven ook in de moederschoot is opgenomen in de nieuwe grondwet. Frappant is wel dat de regering-Orban nog geen wetswijzigingen heeft voorgesteld om de huidige wet te wijzigen die abortus tot 18 weken toestaat.

Zwitserland

In Zwitserland heeft een volksreferendum ertoe geleid dat abortus niet langer wordt vergoed.

Nederland

In Nederland gaat de jongerenafdeling van het CDA, het CDJA, voorstellen dat expliciet in het partijprgramma wordt opgenomen dat abortus en euthanasie als “onwenselijk” worden betiteld. Hiermee wil men recht doen aan de daadwerkelijke bescherming van het leven.