Stop Dokter CorrieTsja, we hebben het er weer over: dokter Corrie. Feit is dat de eenzijdige visie op relatie en seksualiteit nog steeds vanuit een overheid aangestuurde omroep, de NTR, over de hoofden van 10- en 11-jarigen wordt uitgegoten. Tsja, we hebben het er weer over: dokter Corrie. Feit is dat de een­zijdige visie op relatie en seksuali­teit nog steeds vanuit een overheid aange­stuurde omroep, de NTR, over de hoofden van 10- en 11-jarigen wordt uitge­goten. Zo ook morgen 7 februari, als het gaat over condooms en de pil.

Uitzending vooraf bekijken

Stop Dokter CorrieDat je tegenwoordig de uitzending van het onderdeel dokter Corrie uit het schooltv-week­journaal een dag eerder online kunt bekijken, helpt ouders en docenten zichzelf en hun kinderen voor te bereiden op een lawine aan onvolledige of sterk gekleurde informatie. Wie de afspraak heeft met school dat zijn/haar/hun kind niet kijkt, kan zich op de hoogte stellen van hetgeen de klas­genoten via de uitzen­ding meekrijgen. Zo kun je, mocht zich dat voordoen, de opmerkingen op het schoolplein en naar je kind beter inschatten en op reageren.

Nog even ter herinnering: Het schooltv weekjournaal van de taakomroep NTR – dus vanuit de overheid gestuurd – verzorgt iedere vrijdag actueel nieuws en bevat daarnaast het uiterst merk­waardige onder­deel Dokter Corrie. Een rubriek over puberteit, die niets te maken heeft met nieuws en waar scholen en kinderen gecon­fronteerd worden met een eenzijdige kijk op seksualiteit.

Dokter Corrie gaat door ondanks protesten

Toen vorig jaar de protesten tegen deze uitzen­dingen toenamen, ‘beloofde’ de NTR dat het rond Kerstmis, na zo’n 12 of 13 afleveringen, afgelopen zou zijn. Intussen zitten we bij aflevering 17. Hoe lang ouders en scholen nog met deze belasting rekening moeten houden, is niet duidelijk.

Wat intussen wel is gebleken, is dat de uitzen­dingen onderling sterk verschillen van inhoudelijke kwaliteit en ideologie. Op de uitzending van drie weken geleden – over mastur­batie – kwamen veel afwijzende reacties, o.a. van een columniste in de Volkskrant. Soms gaat een uitzending over iets onschuldigs als puistjes en lijkt er niets aan de hand.

Condooms

Nu de uitzending van morgen, 7 februari. Onderwerp is Condooms, oftewel anticonceptie. Op zich wordt er informatie gegeven die feitelijk klopt: een condoom beschermt je bijna 100 % tegen SOA’s. Hij kan scheuren, zegt ook dokter Corrie. Met een banaan wordt (aan het einde van de uitzending) op de gebruike­lijke hilarische wijze voorgedaan hoe je een condoom om doet.

Maar, aldus dokter Corrie, als je echt veilig wilt vrijen – dus geen SOA oplopen en niet zwanger wilt worden – dan moet je een condoom gebruiken én het meisje moet de pil slikken… Die boodschap wordt dus meegegeven aan 10- en 11-jarigen.

Wat de pil is – dat deze bv. op zichzelf schadelijk voor je gezondheid kan zijn, wanneer je die mag hebben, hoe je eraan komt, of hoe oud je moet zijn om condooms te mogen kopen, en waar etc etc , wordt allemaal niet genoemd. Als het dus al als serieuze informatie is bedoeld, sturen ze de kinderen met een kluitje in het riet. Als het ‘alleen maar’ is om leuk te doen – dokter Corrie blaast een condoom op om er leuk mee te volleyballen – rijst toch de vraag: waar is dit goed voor? Waarom kinderen van 10-11-12 jaar hiermee opzadelen?

Ideologie

Grootste bezwaar tegen deze uitzending, zo melden ouders, is de bekende algemene tendens / toon: Het is blijkbaar heel normaal dat je vrijt wanneer je maar wilt. Dat je er zwanger van kunt raken of een SOA oplopen is natuurlijk heel vervelend, dus daar moet je – aldus de NTR – wat aan doen. En dat ‘moet’ met een condoom en de pil.

Wederom worden in deze uitzending allerlei aspecten rond relatie – seksualiteit – vrijen – zwanger raken etc weggelaten. De ideologie, zoals die van Rutgers WPF die mede voor de inhoud verantwoordelijk is, van een vrij seksuele moraal wordt neergezet alsof het de enige en ideale is. Waarom niet ook neutraal iets zeggen over de benadering van vrijen / seks hebben binnen een liefdevolle en duurzame relatie, waar het volgens velen ook thuishoort. Naast condooms en de pil zijn er nog talloze heel mooie manieren om met je vruchtbaarheid om te gaan. Die zijn sowieso veel gezonder (voor lichaam en geest) en blijkt uit recent onderzoek minstens zo betrouwbaar of soms zelf betrouwbaarder. Maar dat wordt totaal niet genoemd.

Blijf alert

Ouders, scholen / docenten zijn nog steeds genoodzaakt zich elke week af te vragen: kan en wil ik mijn kind(eren) hiermee confronteren? Wanneer ouders en school hierover van mening verschillen, heb je een probleem en zul je als ouder(s) je sterk moeten maken voor je recht dat je als ouder(s) de eerste opvoeder bent.

Meer informatie