Minder Tienerzwangerschappen door bezuinigingen op voorlichting en contraceptie VKBezuinigingen door de Britse overheid op voorlichting en anticonceptie hebben volgens onderzoek geleid tot een opmerkelijke daling van het aantal tienerzwangerschappen. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Economics. Bezuinigingen door de Britse overheid op voorlichting en anticonceptie hebben volgens onderzoek geleid tot een opmerkelijke daling van het aantal tienerzwangerschappen. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Economics.

Minder Tienerzwangerschappen door bezuinigingen op voorlichting en contraceptie VK

Het aantal tienerzwangerschappen is zelfs gedaald tot het laagste niveau sinds 1969, meldt de Catholic Herald op basis van het onderzoek. Dat is volgens de krant slechts het zoveelste onderzoek dat aantoont dat het overheidsbeleid rond seksuele voorlichting en anticonceptie averechts werkt.

Eenzame tienermoeders

Sinds de jaren zeventig is het idee gemeengoed geworden dat het aantal tienerzwangerschappen gereduceerd wordt door meer voorlichting op scholen en gemakkelijkere toegang tot anticonceptie.

Het jongste onderzoek toont aan dat precies het tegenovergestelde gebeurde: het aantal ongewenste zwangerschappen nam toe en daarmee ook het aantal abortussen en eenzame tienermoeders.

Drastische daling

Onderzoekers David Paton (Nottingham University Business School) en Liam Wright (University of Sheffield) ontdekten dat het aantal tienerzwangerschappen het meest drastisch daalden in de gebieden waar vanwege de economische crisis het hardst was bezuinigd op preventie van tienerzwangerschappen.

Contraproductief

Zij schrijven dat de bezuinigingsmaatregelen niet zo slecht hebben uitgepakt als gevreesd en dat “investeren in projecten op het gebied van tienerzwangerschap zelfs contraproductief is”.

“Simpel gezegd: anticonceptie verkleint het risico op zwangerschap voor seksuele handelingen die hoe dan ook zouden hebben plaatsgevonden, maar kan het risico verhogen onder tieners die door toegang tot anticonceptie worden aangezet aan seks te beginnen of vaker seks te hebben.”

Andere verklaringen gezocht

De onderzoekers waren zo verrast door wat ze ontdekten, dat zij op zoek gingen naar andere mogelijke verklaringen.

Zij vergeleken de cijfers van 149 lokale autoriteiten tussen 2009 en 2014 en ontdekten een daling van het aantal tienerzwangerschappen van 42,6% tussen 2008 en 2013, waarmee het laagste aantal tienerzwangerschappen sinds 1969 werd bereikt. In 2014 daalde het aantal met nog eens 10%.

Tegenovergesteld resultaat

In 1999 behoord Groot-Brittannië in Europa tot de koplopers wat tienerzwangerschappen betreft, ondanks dertig jaar seksuele voorlichting en anticonceptie.

Daarop trok de overheid miljoenen euro’s extra uit voor voorlichting en anticonceptie, maar met tegenovergesteld resultaat, naar opnieuw blijkt. Ook eerdere onderzoeken toonden aan dat de overheidsbemoeienis geen zichtbaar effect had.

Toen als gevolg van de crisis drastisch op voorlichting en anticonceptie werd bezuinigd waren de doemscenario’s over toegenomen tienerzwangerschappen niet van de lucht. (Katholiek Nieuwsblad)