Keuze na de middelbare schoolAfgelopen week ben ik enkele avonden nogal druk geweest met onder andere de predicatie die ik dit weekend in twee kerken moest verzorgen. Naast een 42 à 43 urige werkweek (ik spaar voor wat extra vrije dagen) schoot het contact met vrouw en kinderen er wel wat bij in afgelopen week. Zondagmiddag had ik weer tijd voor hun. Afgelopen week ben ik enkele avonden nogal druk geweest met onder andere de predicatie die ik dit weekend in twee kerken moest verzorgen. Naast een 42 à 43 urige werkweek (ik spaar voor wat extra vrije dagen) schoot het contact met vrouw en kinderen er wel wat bij in afgelopen week. Zondagmiddag had ik weer tijd voor hun.

Keuze na de middelbare schoolEen van onze zoons begint in de eindfase van het VWO te komen. Hij heeft nog geen idee wat hij daarna wil doen. Daar lijkt hij wel wat over in te zitten. Ik moet hem als vader wel wat basis huisregels opleggen – indien nodig – maar dwingen om een bepaalde studiekeuze te maken na het VWO gaat natuurlijk te ver. Maar wat aanreiken, wat uitdagen dat behoort natuurlijk wel tot de kerntaken van een vader zal ik maar zeggen.

Zaterdag 2 april gaan we samen naar de bachelor-voorlichtingsdag van de Radbout Universiteit van Nijmegen. Wij zullen dan gericht ons laten inlichten over de studie Bedrijfskunde. De aangevraagde brochures waren inmiddels binnengekomen en ik heb wat "voorwerk" gedaan. De grote brochure leek nog veel te algemeen voor de oriëntatiefase waarin hij nu zit. De dunnere brochure gaf een goed en duidelijk overzicht van bedrijfskunde. Daarmee kon hij zijn globale ideeën over studeren wat handen en voeten geven. Een concreter beeld krijgen van de studie. Ik zelf heb die brochure doorgelezen. Ik kan de inhoud van die studie goed begrijpen want ik heb zeer veel van die stof bij mijn economiestudie gehad. Daarom kon ik aan onze zoon een enthousiaste uiteenzetting geven aan de hand van deze brochure.

Verschillende dingen heb ik toegelicht:

  1. Ten eerste: op een kaartje kon je zien waar het universiteitsgebouw precies is.  Je kunt kiezen voor juist deze universiteit omdat hij dichtbij is.
  2. Ten tweede: het is 18 uur college per week. Plus nog 18 uur zelfstudie. Met zo'n universitaire studie is mijn ervaring en die van onze oudste zoon, moet je wel meteen er volop tegenaan, want het is veel stof. Zo gaf ik eigenlijk meteen een eerste waarschuwing.
  3. Ten derde: met een universitaire studie ben jij degene die na verloop van tijd gewoonlijk een rol van betekenis gaat spelen in een bedrijf. Jij geeft leiding en stuurt mensen en processen aan. Onze zoon heeft wel wat over zich van leiding geven.
  4. Ten vierde: Een wo-er kan al direct een redelijk start-salaris hebben. Voldoende geld hebben spreekt hem aan.
  5. Ten vijfde: ook het meisje van de foto in die brochure wist nog niet precies wat ze moest gaan doen. Maar de studie Bedrijfskunde is volgens haar zeer breed en je kunt er vele kanten mee op en dat sprak haar aan. Ook dat lijkt uit de mond van onze zoon te kunnen komen. Niet te veel economie en cijferberekeningen, maar het moet wel concreter zijn dan politicologie en datgene wat hij wil gaan doen moet directere resultaten opleveren. Hij wil ook niet alleen maar met taal bezig zijn, zoals Nederlands of een buitenlandse taal. Zo zijn er afbakeningen van richtingen die hij uit wil gaan.
  6. Ten zesde: in het feit dat hij altijd de nieuwste mobieltjes koopt en de oudste zo gunstig mogelijk verkoopt zie ik toch wel interesse in een efficiënt en doeltreffend gebruik van een product. Iets van bedrijfskunde zit er wel in. Vooral ook omdat hij uitgebreid en eindeloos zoekt en informatie verzamelt over wat het product allemaal kan, wat het beter kan dan de vorige mobiele telefoon, hoe de vorm is, wat de kleur is en hoe hij in het gebruik is. Vervolgens kijkt hij hoe hij die mobiel zo voordelig mogelijk kan aanschaffen, qua prijs of abonnement en waar hij het het beste kan aanschaffen. Ten slotte kijkt hij hoe hij zijn oude mobieltje zo voordelig mogelijk van de hand kan doen. Als dit geen bedrijfskundige instelling is, dan weet ik het niet meer. Verder verkoopt hij af en toe dingen via marktplaats, heeft hij een tijdje voetbalshirtjes ingekocht en met winst verkocht (aan alle (voetbal-) vrienden en kennissen en "relaties"). Verder heeft hij de gunstigste flat-folderwijk. Een uurtje lopen en relatief veel geld opstrijken. Ook zijn stage bij Mc Donalds herinner ik mij. Van de twee dagen die daar voor stonden hoefde hij maar enkele daar te zijn en kon hij zijn interviews houden en natuurlijk had hij de nodige Big Macs mogen nuttigen. Het liefst zou hij een flinke loterij winnen en rentenieren. Maar ik heb toegelicht dat die kans zo gering is dat hij zich misschien beter op een second-best keuze kon richten. Dat zou wellicht de studie Bedrijfskunde kunnen zijn.

Dat was hij wel met me eens.

Hij leek na afloop wat opgelucht dat de grote onduidelijke keuzevraag "wat te doen na de middelbare school" wat concreter zou kunnen worden.