Pastoor geeft 15 jaar garantie op huwelijkEen Zwitserse pastoor geeft vijftien jaar ‘garantie’ op huwelijken die door hem gesloten zijn. Voorwaarde is wel een jaarlijkse ‘servicebeurt’, meldt de Zwitserse krant Tagesanzeiger. Een Zwitserse pastoor geeft vijftien jaar ‘garantie’ op huwelijken die door hem gesloten zijn. Voorwaarde is wel een jaarlijkse ‘servicebeurt’, meldt de Zwitserse krant Tagesanzeiger.

Pastoor geeft 15 jaar garantie op huwelijkDe door pastoor Jaroslaw Duda beloofde garantie krijgt een bruidspaar niet zomaar. Zij nemen de verplichting op zich minstens eenmaal per jaar in de pastorie een vervolggesprek met de zielenherder te voeren. “Ze komen voor een servicebeurt in mijn garage”, noemt de pastoor van Bülach in het kanton Zürich dat.

Het echtpaar wordt zo ‘gedwongen’ tijd te maken voor de onderlinge relatie. “Wij proberen samen helder te maken waar nog potentieel zit, wat er verbeterd kan worden en welke prioriteiten er zijn zodat ze samen het leven van alledag aankunnen”, aldus Duda.

Daarbij zijn geen taboes. “Wij spreken natuurlijk ook over seks. Het speelt uiteindelijk een zeer grote rol in het huwelijksleven.” Impotentie is bijvoorbeeld een thema dat steeds vaker ter tafel komt. “Dan proberen we uit te zoeken of het medisch of psychisch is. Soms is het genoeg gewoon een weekendje in een hotel even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Soms kan alleen een arts verder helpen.”

Het grootste probleem voor gehuwden is vandaag “dat paren gestresst zijn, geen tijd voor elkaar hebben en in de hectiek van alledag niet genoeg met elkaar praten”. Ook gebrek aan waardering trekt een zware wissel, want iedereen wil gezien en erkend worden. Krijgt men dat eenmaal in de gaten, “dan kan dat veel bijdragen tot ontspanning in de relatie”.

De pastoor biedt zijn ‘huwelijkscoaching’ gratis aan en doet dat in zijn vrije tijd. Maar hij geeft toe dat hij aan zijn grens begint te komen, nu hij de 44 paren die hij de afgelopen vijf jaar getrouwd heeft met succes bijstaat. Inmiddels brengt hij een sociaal-pedagoge en een diaken de kunstjes van het vak bij die het van hem over kunnen nemen. Hij kent ook enkele collega’s die het wat graag ook zouden willen doen, “maar om daar tijd voor in te ruimen kan niet zo gemakkelijk in de zielzorg.” (KN)